Dag Ruttenaren,
Jullie zijn ze ongetwijfeld al tegengekomen in de supermarkt, in stalletjes aan de weg of in eigen tuin; pompoenen. Als groente heeft deze vrucht ook bij ons een ware opmars gemaakt. Toch heeft dat wel even geduurd. Kort na de ontdekking van Noord en Zuid-Amerika in de vijftiende eeuw, werden de pompoenen in Europa geïntroduceerd. Ze werden echter vooral in Zuid-Europa gegeten. Daar verdrong de pompoen de kalebas als groente. In de eerste helft van de19e eeuw maakte men suiker uit pompoenen. In de Lage Landen waren het de ‘vegetarische geitenwollensokkendragers’ die in de jaren zeventig van de twintigste eeuw de pompoen op het menu plaatsten. Pas na 1990 kwam de teelt goed op gang en belandde de pompoen steeds vaker op het bord van het grote publiek. Ook de kooksterren weten inmiddels wel raad met deze mooie vrucht. Ze stelden een origineel menu samen met de pompoen in de hoofdrol.
Amuse: krokante pompoen
Soep: wortelsoep en groentesoep
Hoofdgerecht: Thaise pompoencurry uit de oven, Traybake pompoen met spruitjes. Krieltjes in de schil als bijgerecht
Nagerecht: Griekse yoghurt met rabarber en schijfje banaan.
Recept van de maand: Thaise pompoencurry uit de oven (4 pers)
Ingrediënten: 1 (biologische) pompoen in blokjes - 1/2 broccoli stronk in roosjes - 1 rode paprika in blokjes - Olie om te bakken - 4 kipdijfilets met vel - 3 el rode currypasta - 1 blik kokosmelk 400 ml - Peper en zout - Verse koriander
Bereiding: Verwarm de oven voor op 200˚C. Doe de pompoenblokjes in een kom en doe hier de currypasta bij. Roer het geheel goed om tot alles een beetje bedekt is met de curry. Verdeel ook een beetje over de kipfilets. Verdeel de pompoenblokjes over een bakplaat, besprenkel met olie, peper en zout. Voeg de kipdijfilets toe met het vel naar boven. Rooster in totaal in de oven voor 30-45 minuten of tot de pompoen gaar is en de kip goudbruin. Doe de pompoen over in een ruime ovenschaal. Giet de kokosmelk erbij en roer het geheel even door. Voeg de broccoliroosjes en de paprika toe en roer even om. Voeg de kip weer toe en bak het geheel nog eens voor 15-20 minuten in de oven. Serveer met verse koriander.
Sponsoren: de pompoenen werden gedoneerd door de fam Groot Koerkamp (van de Noordermeerweg) en de fam Bleeker (van de Salie). De fam Hadders schonk de krieltjes. Peter Keppel doneerde de wortelen. Onze dank voor deze bijdrage!
Eet je mee in november of december? Let dan even op i.v.m. afwijkende data:
Eetcafé november op dinsdag 19 november. Graag opgeven vóór dinsdag 12 november bij Anja Nijenhuis Tel 06 12625623 of via email: eetcaferutten@gmail.com. De kosten voor de maaltijd bedragen 7 € Inloop vanaf 17:00 uur. Aanvang maaltijd om 17.30 uur.
Eetcafé december uitgebreide kerstbrunch op donderdag 19 december. Aanvangstijd: 11:30 uur.
kosten voor de brunch bedragen 10 € Opgeven kan tot uiterlijk donderdag 12 december.