Nieuws van Dorpsbelang

Horizon met een stip
Zoals al eerder beschreven liggen er genoeg uitdagingen voor de Noordoostpolder, en daarmee ook voor Rutten, in het verschiet. En bij tal van thema’s denk je wellicht dat het zo’n vaart niet zal lopen of dat het je niet zal raken. Mijn voorspelling is dat op tal van allerlei maatschappelijke en commerciële thema’s het geen ‘ver van mijn bed-show’ is en het de komende jaren allemaal ter sprake gaat komen, voor zover het niet nu al actueel is. 


Het bijzondere aan Ruimte is dat je het kan vormen. Je kan er een invulling aan geven. Zo is er ‘niets’ en zo is er ‘iets’. Het is menseigen om te creëren. Natuur naar zijn hand te zetten, te cultiveren. De Polder is in al haar facetten daar het levende bewijs van. De weidsheid en het feit dat we in Rutten nog een horizon hebben geeft een vertekend beeld. De Ruimte lijkt ogenschijnlijk oneindig en overvloedig. Maar in werkelijkheid is elke vierkante meter al minstens 10x ingevuld met alle ambities en wensen die mensen, bedrijven en de overheid hebben. Het lijkt dus niet schaars, maar dat is het zeker wel! En Ruimte met nog een horizon is zeker een schaars goed en niet meer vanzelfsprekend. Dit moeten we koesteren. En er met een grote mate van zorgvuldigheid mee omgaan is noodzaak om het Polder DNA te behouden. Voor wie wil zien wat er gebeurd als je de Ruimte niet beschermd en ambities de vrije loop laat is een ritje door het ‘Groene Hart’ of bijvoorbeeld de (voormalige) Bollenstreek in het Westen een uitstekend voorbeeld waar het toe kan leiden.

 

Een van de aspecten die we als Bestuur van Dorpsbelang al benoemd hebben voor het herschrijven van de Dorpsvisie zijn de thema’s ‘Wonen en Werken’. En dat een visie nodig is blijkt maar weer uit het feit dat de eerste kwestie nu al daadwerkelijk een onderwerp van gesprek is. Namelijk het grootschalig huisvesten van Arbeidsmigranten.

 

Dorpsgenoten wonende aan en in de omgeving van het Schoterpad krijgen er wellicht zomaar 150 (!!) buren bij. Kunt u zich daar iets bij voorstellen hoe het is om er opeens 150 buren bij te krijgen? 

 

Uitzendbureau Werckpost uit Urk is op zoek naar uitbreiding van huisvesting voor Arbeidsmigranten. En hebben hun oog laten vallen op de locatie Schoterpad 12 te Rutten. Doormiddel van een nieuwe vergunningsaanvraag willen ze de huidige ‘Categorie 1’ vergunning (Huisvesting tot maximaal 20 Arbeidsmigranten) omzetten naar een ‘Categorie 2’ vergunning, waardoor het mogelijk wordt om maximaal 150 Arbeidsmigranten te huisvesten. 


In de ogen van de buurtbewoners en Dorpsbelang een buitenproportioneel aantal! En gezien de huidige ervaringen met hoe Werckpost deze locatie heeft aangestuurd de afgelopen jaren is er geen basis van vertrouwen dat nog grotere aantallen Arbeidsmigranten wel opeens goed gaat verlopen. Een glad marketing verhaal van Werckpost over betrokkenheid en participatie van Arbeidsmigranten met het dorp Rutten en Bant is totaal ongeloofwaardig. En over de noodzaak van huisvesting in Rutten wil Werckpost (en andere uitzendorganisaties) geen openheid van zaken geven. 


Daarnaast heeft de Gemeente Noordoostpolder in de huidige vergunningsvorm geen enkel middel om dit te controleren, laat staan te handhaven. Een Beheerder op de locatie is wel een eis die de Gemeente kan stellen. Maar goed, 1 Beheerder op 150 bewoners…


In essentie zijn en worden dit soort locaties dus gewoon een uitvalsbasis voor Arbeidsmigranten die met busjes door heel Nederland worden vervoerd en waarbij er dus ook door het tijdelijke karakter van de dienstverbanden er geen enkele binding zal zijn met ons dorp en de Noordoostpolder. Dus wel de (over-)lasten, maar geen baten. Wie er wel baat bij heeft is in dit geval Werckpost… Bij de Informatieavond in het Klavier 20 september jongstleden waren het vooral omwonenden die zich lieten horen tijdens de avond. Sinds 2 jaar wonen er al arbeidsmigranten aan het Schoterpad 12 en wanneer er problemen zijn, reageert Werckpost niet adequaat. Hierdoor voelen de buurtbewoners zich niet serieus genomen. 


Voor Werckpost is er dus werk aan de winkel om het vertrouwen alsnog te verdienen. Hiervoor gaat Werckpost een panel oprichten met omwonenden, andere Ruttenaren en Dorpsbelang om te komen tot een locatie waar iedereen achter kan staan. Dorpsbelang en Buurtbewoners zijn en blijven sceptisch over de enorme aantallen Arbeidsmigranten en hebben grote twijfels bij de aansturing van zo’n locatie door Werckpost. Het is ze de afgelopen jaren in ieder geval niet gelukt en dat betreft nog maar een twintigtal Arbeidsmigranten… Tevens is de noodzaak voor Huisvesting in Rutten totaal niet inzichtelijk en zijn Uitzendorganisaties niet transparant in wie en waarom men huisvest en zijn er  geen middelen om te handhaven. Voor Dorpsbelang staan alle lichten vooralsnog op rood. Wordt vervolgd…


Donderdagavond 17 oktober wordt er de laatste thema avond georganiseerd in het Klavier voor de nieuw te schrijven Dorpsvisie. De thema’s ‘Wonen en Werken’ zullen hier centraal staan. Bovengenoemde kwestie omtrent Huisvesting voor Arbeidsmigranten zal daar ook aan bod komen. Wij zijn benieuwd naar je mening, visie en wensen die we als input kunnen gebruiken voor de nieuwe Dorpsvisie. We rekenen op je komst, zodat de nieuwe Dorpsvisie gevormd wordt door en met Ruttenaren. En naast je input is het natuurlijk bovenal ook gezellig.


Tot de 17e!


Marco Simmers


Voorzitter Dorpsbelang

Nieuwsoverzicht